bv01019.gif

Zastave i Grbovi BiH

Home
Svasta
Zastave i Grbovi BiH
Price o nasoj ljubavi
Chat
Recepti
Super Auta
Mace
Ruzne Zene
Tekstovi
Free 100%
Ja i Ti
Radio
Muzika
Zlocin
Animacije
Stihovi
Smjesno
Volim Te
Midi Muzika
Nas Album
Guest Book
E-Card
Humor i Rijecnik
Slike Tuzle
Download
Ljubav
Horoskop
Linkovi
Vicevi

<< Februar 2006 >>
N P U S Č P S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        
 
 

_Hidex d.o.o. Sarajevo__Na ovoj stranici možete pronaći informacije o zastavama i grbovima Bosne i Hercegovine kroz istoriju.

Zastava i Grb Bosne i Hercegovine

 


___Nova zvanična zastava Bosne i Hercegovine proglašena je 4. februara, neposredno prije olimpijskih igara u Naganu gdje je i prvi put javno predstavljena.
___Parlament Bosne i Hercegovine je odbacio nekoliko prijedloga zastave - od svih njih ovaj prijedlog je dobio najviše glasova (ali ne dovoljno da bi bio ozakonjen).
___Zastavu je dizajnirao nezavisni multietnički tim odabran od strane Visokog predstavnika za provođenje dejtonskog mirovnog sporazuma, Karlosa Vestendorpa.

___Žuti trougao predstavlja tri bosanske nacije, a tokođer simbolizira i oblik dražave: Plava podloga simbolizira mir, a zvijezde evropsko okruženje Bosne i Hercegovine.

ZAKON O ZASTAVI BIH

Zastava i Grb Federacije Bosne i Hercegovine
__

___Federacije je jedan od dva entiteta u okviru Bosne i Hercegovine. Natječaj za izbor zastave i grba federacije održan je 1995.
___Crvena traka predstavlja Hrvate dok zelena Bošnjake, u unutrašnjosti zastave nalazi se grb. Grb je sastavljen od dva minijaturna grba - grb s ljiljanom simbolizira Bošnjake dok grb s šahovnicom Hrvate. Deset zvijezda simbolozira deset kantona u federaciji BiH.

ZAKON O ZASTAVI FEDERACIJE BIH

Istorijske zastave i Grbovi Bosne

BOSANSKI GRB I ZASTAVA IZ PERIODA SREDNJOVJEKOVNE BOSNE I PERIODA 1992-1997

 


___Žuti ljliljani na plavoj podlozi je grb dinastije Kotromanića, bosanskog kralja Tvrtka i njegovih nasljednika.(Porodica Kotromanić je vladala Bosnom od 13 vijeka pa do dolaska Turaka).
___ Ljliljan na grbu je kreiran po uzoru na ljiljan koji je specifičan za Bosnu "Lilium Bosniacum".

___
Na osnovu ovog grba odabrani su i simboli Bosne 1992 godine nakon proglašenja nezavisnosti. Grb je identičan grbu kralja Tvrtka dok se zastava sastoji od bijele podloge na čijem je centru smješten grb.
___Nakon potpisivanja mirovnog sporazuma Hrvati i Srbi odbili su da prihvate ove simbole te su ova zastava i grb prestali biti zvanični simboli 04. februara 1998 god.


NEZAVISNA BOSNA 1878

__

___ Bosna je bila praktički nezavisna par mjeseci 1878 godine, nakon što ju je turska vojska napustila. Zastava je bila u upotrebi dva mjeseca do osvajanja Bosne od strane Austrije.

___ Sličnu zastavu koristio je Husein kapetan Grdaščević, za vrijeme bosanskog rata za nezavisnost od Otomanske imperije 1830 godine.


 

ZASTAVA I GRB BOSNE ZA VRIJEME AUSTRIJSKE ADMINISTRACIJE

Zastava i grb Bosne 1878-1908 god.

 

___ 1978 god. Berlinski kongres donio je odluku da se teritorija Bosne i Hercegovine stavi pod upravu Austro-Ugarske monarhije. Grb korišten u to doba je dizajniran po uzoru na grb Stjepana Vukcica Hrvatinica, bosanskog velikaša iz 14 vijeka. Originalni grb ima bijelu podlogu i dvije crvene trake na vrhu grba. (Izvor informacija: FOTW Flags Of The World ).
Austro-Ugarska je izvršila aneksiju Bosne i Hercegovine 1908 godine i vladala je Bosnom do kraja prvog svjetskog rata. Nakon aneksije zastava nije sadrzavala grb i sastojala se samo od crvene i zute trake.

Bosanska zastava nakon aneksije 1908. god

 

ZASTAVA I GRB SRBIH 1945-1992

___ 31. decembra 1946. god donešena je odluka o zastavi BiH, koja se sastojala od crvene podloge u čijem lijevom gornjem uglu se nalazila zastava Jugoslavije. Sam izgled ove zastave bez imalo bosanske osobnosti (za razliku od tadašnjih simbola drugih republika) dovoljno svjedoči u kakvoj se poziciji nalazila Bosna i Hercegovina u tom periodu.

Enter subhead content here

Enter content here

Enter supporting content here